top of page

10 מיתוסים בנוגע להתנהגות כלבים

כמאלפת כלבים, אני שומעת המון סיפורים על כלבים. הרבה מהסיפורים מעניינים, חלקם ממש מרתקים, אבל יש גם כמה וכמה דברים שגויים שאני שומעת בתדירות גבוהה. בכתבה זו אנסה להפריך 10 מהנפוצים יותר שבהם.
 

  1. כלב נובח לא נושך: יש לא מעט כלבים שינבחו ממש עד רגע הנשיכה עצמה. עדיף ללמוד לקרוא שפת גוף של כלבים ולזהות סימני אזהרה, ולא להסתמך על נביחות או העדרן. אם יש לכם ספק לגבי כוונות הכלב שמתקרב אליכם, עדיף לעצור במקום, לשלב ידיים, לא להישיר מבט אל הכלב ולאפשר לו לרחרח אתכם.

  2. "כלב נאמן לבעליו, חתול נאמן למקום": קודם כל, גם חתולים נקשרים מאד לבעליהם, לפעמים יותר מאשר לטריטוריה שלהם. ישנם כלבים אשר מאד מתקשים במעברי דירה למרות שבעליהם עוברים יחד איתם.

  3. "גזע X הוא הגזע האידאלי לבית ולמשפחה": כפי שאין משפחה אידאלית כך גם אין כלב אידאלי. הכלב, או גזע הכלבים, שיתאים למשפחה פעילה לא יתאים לאנשים שאוהבים לבלות את זמנם בפעילות שקטה בבית, ולהיפך. יש כלבים (גזעיים או מעורבים) שמתאימים יותר לסוג פעילויות כזה או אחר, וחשוב לבחור כלב לפי אופיו ותכונות נוספות המתאימות לכם ולאורח חייכם ולא לפי מראה הכלב.

  4. "כלב מגזע Y הוא כלב מסוכן": רוב הכלבים לא נולדים תוקפנים, גם אם הוריהם שייכים לגזע כזה או אחר. כל כלב יכול להפוך לתוקפן עקב אירועים שהוא עבר בחייו. לכלבים מסוימים יש נטייה לחשדנות גבוהה יותר, ולכן חשוב מאד לחשוף גורים באופן חיובי לעולם, ולחנך אותם בצורה מתאימה. ההגדרה בחוק של "כלב מסוכן" היא בעיקר לגזעים שהנזק שעלול להגרם מנשיכה שלהם יהיה גדול יותר עקב מאפיינים פיזיים מסוימים. כלבים מגזעים אלה הם לרוב כלבים חביבים לאנשים מטבעם, אך חוסר חשיפה וגידול לא נכון עלול לגרום להם לתוקפנות, בדיוק כפי שגידול כזה יגרום לתוקפנות בכלבים מגזעים אחרים.

  5. מחסום יגרום לכלב להפסיק לנבוח: כלבים יכולים לנבוח גם כשמחזיקים להם את הפה סגור. בנוסף, החזקת פה הכלב סגור למשך זמן רב מסוכנת לכלב! כלב מקרר את גופו באמצעות הלחתה – אידוי רוק מהפה ומהלשון. סגירת הפה בכח לא מאפשרת לו לקרר את גופו ועלולה לגרום למכת חום ואף למוות! ייתכנו סיבות רבות לכך שהכלב נובח – הפתרון הטוב ביותר יהיה למצוא את הגורם לנביחות ולטפל בו.

  6. כלבים נולדו עם הבנה מלאה של עברית (או כל שפה אחרת): אנשים רבים מצפים מהכלב החדש שהם הביאו להבין אותם, ולהקשיב לפקודות בסיסיות כמו "בוא", "שב", "אסור" וכו'. אם לא תשקיעו את הזמן ללמד את הכלב מה אתם מתכוונים בכל מילה שאתם אומרים לו, לא בטוח שהוא ילמד זאת, דבר שישאיר הכלב, ובעיקר אתכם מתוסכלים.

  7. הכלב אמור להקשיב לי כי...: נתקלתי בהמון גרסאות של אמונה זו, החל מכך ש"אני הבעלים" וכלה ב"הוא אוהב אותי". כלב מקשיב כי הוא למד שכדאי לו להקשיב לבעליו. הדרך הטובה ביותר היא לעבוד באמצעות חיזוקים שונים, ולגוון ביניהם. כל דבר שהכלב רוצה יכול להפוך לחיזוק – אוכל וצ'ופרים, צעצועים, זמן משחק (עם הבעלים או עם כלבים אחרים), יציאה לטיול וכו'. ככל שתשתמשו ביותר סוגים של חיזוקים כך הכלב ילמד שכדאי מאד להקשיב לכם.

  8. "אילוף מושלם": הרבה אנשים רוצים שהכלב יקשיב בצורה עיוורת בכל מצב. כלב הוא לא רובוט, ומאד קשה להגיע למשמעת טובה גם כשיש גירויים והסחות דעת. בשביל להגיע לרמת אילוף גבוהה צריך לעבוד המון, וגם אז לפעמים יש "פספוסים" מצד הכלב.

  9. סופר-דוג: הרבה אנשים רוצים שהכלב שלהם יעשה הכל – גם ישמור על הבית, גם ידע להבחין בין אורחים רצויים לפורצים, גם ינשוך כשצריך, גם יהיה כלב משפחה נפלא, גם וגם וגם... לא כל כלב יכול למלא כל-כך הרבה תפקידים, וגם כלב עלול לטעות לפעמים. לכן כדאי לחשוב היטב מה עדיף לכם – כלב משפחה, שיהיה נחמד לאורחים (במיוחד כשיש ילדים בבית!), או כלב שמירה שעלול לנשוך גם את החברים הכי טובים שלכם.

  10. חינוך לצרכים: אם הכלב עשה את צרכיו בבית, ופרק זמן מאוחר יותר תבואו ותדחפו את אפיו לצרכים ותתנו לו מכה קטנה על האף הכלב לא ילמד לא לעשות צרכים בבית. מה שהוא ילמד מכך זה לברוח מכם כשיש צרכים בבית, ואולי אף לנסות להסתיר את הצרכים (למשל באמצעות אכילה או שתייה של ה"תוצרת") כדי להמנע ממצב בו אתם, הוא והצרכים יהיו יחד באותו החדר. חינוך לצרכים תלוי במספר גורמים – אם אתם לא מצליחים לעשות זאת לבד כדאי להתיעץ עם מאלף בנושא, וישנו גם המאמר שכתבתי בדיוק בנושא זה. ברוב המקרים מספיקה פגישה אחת כדי להדריך אתכם בנושא. אם כבר הזכרתי את הנושא, "מכה קטנה" על האף או בכל מקום אחר בגוף לא מחנכת את הכלב בכלל, ואין להשתמש בה (או במכה יותר משמעותית) באף תהליך חינוך או אילוף!

bottom of page