איילה נאור - פשוט מאלפת
וגר חתול עם כלב
האם כלב וחתול יכולים לחיות יחד בשלום?
בשנת 2003 להביא הביתה כלב. היו לי אז 3 חתולים - הרשי, קסושה ופנדה, אבל בניגוד לדעה הרווחת הייתי בטוחה שאצליח לגרום להם לחיות יחד בשלום. בחרתי את הכלב בקפידה, כשהיה חשוב לי מראש לבחור כלב שמסתדר עם חתולים. מייקי גדל כשהוא אוכל מאותה הקערה עם חתולים, ולכן הייתי בטוחה שהוא יסתדר גם עם השלישייה שאצלי בבית.
התגובות השונות של החתולים שלי אל מייקי עוררה אצלי שאלות, והביאו לכך שבמהלך לימודי התואר הראשון שלי יזמתי מחקר על כלבים וחתולים החיים יחד. מחקר זה בדק, בין היתר, מהם הגורמים המשפיעים על יחסי הגומלין בין כלבים וחתולים החיים יחד, וכן מהו אופי האינטראקציה בין בעלי החיים הללו.
מאז ההפגשה של מייקי עם החתולים שלי, הגיעו אלי הביתה גם כלבים וגם חתולים, והם חיים יחד בשלום, משחקים זה עם זה וחלקם אפילו מתכרבלים וישנים יחד. לפי תוצאות המחקר, ברוב הבתים כלבים וחתולים לומדים לחיות זה לצד זה בשלום, כשרק בחלק מהבתים הם באמת משחקים יחד. רק במעט מאד מקרים יש תוקפנות בין כלבים וחתולים שחיים יחד.
אז, איך עושים את זה? איך גורמים לכלב לא לרדוף אחרי החתול הביתי? איך גורמים לחתול להפסיק לפחד מכלבים?
קודם כל חשוב לבחור בעלי חיים מתאימים. אחת מתוצאות המחקר הראתה שכלבים שחיו עם חתולים לפני גיל שנה יסתדרו עם חתולים טוב יותר מאשר כלבים שפגשו חתולים בגיל מאוחר יותר. בחתולים הגיל הקריטי למפגש הראשוני הוא אפילו צעיר יותר – חצי שנה. אין זה אומר שאי אפשר להפגיש אותם בהצלחה גם בגילאים מאוחרים יותר, אבל אם אתם רוצים להגדיל את הסיכויים שהם גם ישחקו יחד, עדיף לעשות זאת בגיל צעיר.
צריך לקחת בחשבון גם את אופי בעל החיים הקיים. הרבה בעלי חיים בוגרים ורגועים לא נהנים מגור צעיר ופעלתן שרוצה לשחק כל היום, ויעדיפו בעל חיים בוגר ורגוע, כמוהם. גורים או בעלי חיים צעירים יעדיפו מישהו שישחק איתם.
המפגש הראשוני בין שני בעלי החיים חשוב מאד, ומבחינת בעלי החיים יש משמעות ל"מי היה כאן קודם". אם יש יותר מבעל חיים אחד בבית, חשוב לבצע את ההפגשה של בעל החיים החדש עם כל אחד מהם בנפרד. חתולים הם בעלי חיים מאד טריטוריאליים, וקשה להם להתמודד עם כניסת בעל חיים נוסף לטריטוריה שלהם. אפשר להקל עליהם אם הכלב יהיה מתוחם לאזור מסוים בבית, והם יוכלו להפגש איתו באופן הדרגתי. ההפגשה המומלצת דומה לזו של הוספת חתול חדש הביתה, ורצוי שהיא תתבצע בהדרגה. אפשר לסגור אחד מהם בחדר, או לשים שער תינוקות שיאפשר רק לחתול לצאת ולהכנס לחדרים מסוימים בבית. אם הכלב היה בבית קודם, עדיף לתחום את החתול לאזור מסוים, וגם אז ההפגשה צריכה להיות הדרגתית.
במפגשים הראשונים בין בעלי החיים כדאי לשים לכלב רצועה, ולוודא שהוא לא רץ אל חתול ומפחיד אותו. רצוי שיהיו לפחות 2 אנשים בזמן הפגישה, כדי שיהיה קל יותר להפריד ביניהם במקרה הצורך. חשוב שתהיה לחתול אפשרות לברוח מהחדר אם הוא לחוץ, וכן שיהיו מספר מקומות מוגבהים אליהם הוא יוכל לעלות כדי לצפות בכלב בבטחה. אם הכלב נרגש מאד וקופץ או נובח אפשר לנסות להסיח את דעתו באמצעות חטיפים, או טריקים.
במקרים רבים, דווקא החתול עלול להיות זה שיתקוף את הכלב, ולכן חשוב שהוא ירגיש בטוח בזמן ההפגשה.
כדי למנוע תאונות מצערות, חשוב מאד לא להשאיר את בעלי החיים משוחררים בבית ללא השגחה לפני שאתם בטוחים לגמרי שהם מסתדרים זה עם זה. כמו כן, חשוב לדעת שהעובדה שהכלב לומד להסתדר עם החתול בבית לא תגרום לכך שהוא יסתדר עם חתולים אחרים או יפסיק לרדוף אחרי חתולים ברחוב.
בכל מקרה של הפגשה עם כלב שלא מסתדר מראש עם החתול, או עם חתול שיש לו נטייה לתוקפנות מלכתחילה, מומלץ להעזר באנשי מקצוע שמבינים בשני בעלי החיים. מוזמנים ליצור איתי קשר.