איילה נאור - פשוט מאלפת
ייעוץ התנהגותי לחתולי
ברוב מקרי בעיות ההתנהגות של חתולים, אנשים לא יודעים למי לפנות. במקרה של כלבים קל למצוא כתובת מתאימה – מאלף כלבים, אך רק מעטים יודעים על האפשרות של ייעוץ התנהגותי לחתולים.
ייעוץ התנהגותי לחתולים בא לסייע בפתרון בעיות התנהגות של חתולים. הבעיות יכולות להיות מגוונת, כמו למשל עשיית צרכים מחוץ לארגז החול, תוקפנות, פחדנות מוגזמת, ליקוק עצמי קיצוני או שריטת רהיטים. הייעוץ בא לתת לבעלים פתרונות סביבתיים והתנהגותיים לבעיית ההתנהגות של החתול. לפעמים מספיק שינוי קטן בסדר היום של הבעלים או בסידור הבית, כדי לפתור את בעיית ההתנהגות. לפעמים הפתרון דורש השקעה רבה יותר, כמו למשל פינוי זמן למשחק יומיומי עם החתול או להרגלה להברשה, למשל.
פגישת ייעוץ התנהגותי מתחילה בתחקור הבעלים על כל ההיסטוריה הידועה של החתול באופן כללי, ועל ההיסטוריה של בעיית ההתנהגות באופן ספציפי. למשל, לגיל בו גור החתולים הופרד מאמו ומאחיו יש משמעות לגבי התנהגותו עם אנשים ובעלי חיים בהמשך חייו. גורים אשר הופרדו מאמם ומאחיהם בגיל צעיר (לפני גיל שלושה חודשים) לרוב ישחקו בצורה אגרסיבית יותר, ולא ידעו לתקשר בצורה טובה עם סביבתם. רבים מהם נוטים לנסות לינוק מאצבעות או בגדים לכל אורך חייהם, דבר אשר יכול להוות מטרד או אפילו סכנה בריאותית עבורם.
לאחר התחקור ההתנהגותי מגיע שלב ההדרכה לפתרון הבעייה. בחלק מהמקרים מומלץ לבצע שינוי קטן בסידור הבית, כמו למשל להרחיק את כלי המים והאוכל של החתול מארגז החול שלו, או למקם מתקן גירוד אטרקטיבי בקרבת הספות בסלון. שינוי קל בסדר היום של החתול ובעליו יכול לכלול הוספת זמן משחק אינטראקטיבי למשך כמה דקות במהלך היום. במקרים אחרים יש צורך בשינוי יותר משמעותי, אשר דורש השקעת זמן רב מצד הבעלים. למשל, חתול פעיל מאד לא יסתפק רק בכמה דקות משחק, אלא צריך אפשרות לשחק פעמים רבות במהלך היום. מקרה כזה יש לפנות זמן רב יותר למשחק עם החתול, ולפזר את זמני המשחק לאורך כל היום.
ישנן גם דרכים לפתרון הבעייה אשר דורשות פחות פעילות יזומה של הבעלים. למשל, אפשר להשאיר לחתול צעצועים במקומות שונים בבית, או אפילו להחביא אותם עבורו. כמו כן, ישנם צעצועי האכלה שונים אשר משחררים חטיף או גרגר אוכל כאשר החתול משחק איתם. אמנם רוב הצעצועים הללו מיועדים לכלבים, אך הקטנים שבהם מתאימים גם לחתולים, ומאד עוזרים בצמצום בעיות הנובעות משעמום.
במקרים קשים יהיה צורך בטיפול תרופתי לפתרון בעיית ההתנהגות. טיפול תרופתי תמיד יהיה תוך כדי התייעצות עם וטרינר, רצוי וטרינר מומחה לבעיות התנהגות. ישנם חתולים אשר יזדקקו לטיפול תרופתי לכל אורך חייהם, בעוד אחרים יקבלו טיפול תרופתי לתקופה מוגבלת. בנוסף לטיפול תרופתי קונבנציונאלי, ישנן אפשרויות של טיפול אלטרנטיבי, וטיפול באמצעות פרומונים המסייעים להרגעה כללית של החתול.
במקרים רבים אני ממליצה גם על אימון החתול. כן, בהחלט ניתן לאמן חתולים, אם יודעים איך לעשות זאת. למשל, במקום להאבק עם החתול ולהכניסו בכח לכלוב לפני ביקור אצל הוטרינר, אפשר ללמד אותו להכנס לכלוב באופן עצמאי. אם החתול נוהג להציק לבעלים בזמן שהם אוכלים, אפשר ללמד אותו שהרבה יותר כדאי לו לשבת במקום אחר בזמן הארוחה. אם החתול מאד סקרן לגבי העולם שמחוץ לבית אך הבעלים חוששים לתת לו לצאת לבד אפשר ללמד אותו ללכת עם רתמה ורצועה ולהוציא אותו לטיולים באופן יזום. אם החתול סתם משועמם, אפשר ללמד אותו טריקים שונים אשר יעייפו אותו פיזית ומנטלית. חתולים הם בעלי חיים חכמים ביותר, ולומדים במהירות. העבודה איתם היא באמצעות חיזוקים חיוביים בלבד, ותמיד יש להם את האפשרות להפסיק כשנמאס להם מה"שיעור". תוכלו להרשם לקורס האונליין שלי לאימון חתולים, או לקבוע איתי מפגשים פנים אל פנים.