top of page

ספורט האג'יליטי

אג'יליטי הוא ספורט כלבני המשלב דיוק וזריזות. על הכלב לעבור "מסלול מכשולים" בצורה המדויקת ביותר, ובזמן הקצר ביותר. הספורט החל את דרכו כמופע בתחרות הקראפטס באנגליה בשנות השבעים של המאה הקודמת, ומאז התפתח להיות ספורט תחרותי לכל דבר. ברחבי העולם יש מספר איגודים המקיימים תחרויות אג'יליטי.

המכשולים מחולקים למספר סוגים. רוב המסלול בנוי ממשוכות מעליהן הכלב צריך לקפוץ, ויש גם משוכה בצורת חומה, קפיצה למרחק וקפיצה דרך צמיג. מתקנים נוספים הם מנהרות דרכן הכלב צריך לעבור וסללום המורכב מ-12 מוטות. בחלק מהמקצים ישנם גם שלושה מתקנים עליהם הכלב צריך לטפס, כשהוא נוגע באיזורים הצבועים בצבע שונה בירידה מהמתקן. שלושת מתקנים אלה נקראים בדרך כלל "מתקני נקודות מגע".

בשביל לעבור את המסלול בצורה המדוייקת ביותר, יש ללמד את הכלב לעבור את המתקנים בצורה הנכונה, ובנוסף חשוב לבנות תקשורת טובה עם איתו. במהלך ריצת המסלול, הנוהג רץ עם הכלב ומסמן לו מה עליו לעשות באמצעות שפת גוף, כיוון התנועה שלו, האצה או האטה וכן באמצעות הוראות קוליות. כל צוות נוהג-כלב מתאמן שוב ושוב כדי להגיע לתקשורת טובה, כך שהכלב יפנה בזמן הנכון, יקפוץ מעל המשוכות מבלי להפיל אותן, יעבור את הסללום במהירות וללא טעויות, יגע בנקודות המגע וכו'.

בכל תחרות, השופט בונה מסלול חדש עבור כל מקצה. ישנם שני מקצים בכל רמת תחרות – מקצה קפיצות (ללא מתקני נקודות המגע) ומקצה אג'יליטי (אשר יכול לכלול את כל המתקנים). לנוהג ניתנת אפשרות ללמוד את המסלול ולתכנן את הריצה בו, בהתאם להיכרות שלו עם הכלב וליכולת התקשורת של הנוהג עם הכלב. הכלב לא יודע לאן הוא אמור לרוץ, ותלוי בהנחיות של הנוהג. ביצוע המתקנים בסדר הלא נכון, או מהכיוון הלא נכון, יגרור פסילה. הפלת משוכות, קפיצה מעל נקודות המגע, כניסה או ריצה לא נכונה בסללום, או סירוב לבצע מתקן יגררו נקודות שליליות. ריצה שתארך זמן ארוך מדי תגרור גם היא נקודות שליליות ואף פסילה. הכלב שינצח במקצה יהיה הכלב שיעבור את המסלול עם מינימום נקודות שליליות ובזמן הקצר יותר.

 

ספורט האג'יליטי מתאים לכלבים בריאים, ללא בעיות מפרקים או בעיות נשימה. רצוי לא לבצע פעילות כזו עם כלב כבד ומסיבי, כדי להמנע מפציעות הנובעות מנחיתה על הרגליים הקדמיות שוב ושוב, או מכיפוף הגב בסללום. בהרבה מהתחרויות הבינלאומיות, ישנם מספר גזעים המככבים בתחרויות אג'יליטי. אלו לרוב גזעים אנרגטיים מאד, שאוהבים לרוץ, אך גם קשובים לבעליהם. במקצי הגודל השונים נראה לרוב כלבי רועים כדוגמת הבורדר קולי, הרועה האוסטרלי או כלב הרועים השטלנדי, אך גם כלבי ציד כדוגמת הויסלה, ג'ק ראסל ופארסון ראסל טרייר. ישנם פודלים רבים המתחרים באג'יליטי בהצלחה רבה. גם כלבים מעורבים יכולים להשתתף, וחלקם מגיע לרמות הגבוהות ביותר.

בארץ קיימים כרגע מספר מועדוני אג'יליטי. אני מזמינה אתכם להתנסות בספורט במועדון 3, 2, 1 מגע בניהולי והדרכתי במגרש האילוף של כלביית כפר הנוער מנו"ף בעכו.

bottom of page